הסכמי הורות נערכים בין צדדים המעוניינים להביא ילד ביחד, ללא ניהול מערכת זוגית, ודנים בהסכמות הנוגעות להליך הבאת הילד לעולם, גידולו של הקטין, מזונותיו, זמני השהות, חינוכו של הקטין וכל עניין אחר אותו מוצאים לנכון בעלי הדין ועורכי דינם להכניס להסכם.
הסכם הורות, הוא למעשה חלק מהליך של הבאת ילד מתוכנן לעולם. כלומר, להורים העתידיים יש את הפריבילגיה והחובה, להתכונן ולהיערך לכל אספקט של הבאת הילד, לשאול את כל השאלות ולתת להן מענה ולקבוע כיצד יתנהלו הדברים כלכלית ופיזית.
כאשר מתגלעות אי הסכמות בין הורים עתידיים שרוצים לפעול למען הבאת ילד לעולם, רצוי ועדיף לתת להן מענה כל עוד לא החלו הפעולות להבאתו של הילד, שכן לאחר מכן, הקטין הוא עובדה קיימת, שפעמים רבות כופה על מי מבעלי הדין הסכמות בהן לא היה מעוניין.
יש להקפיד ולזכור כי לא כל הסכמה אליה יגיעו הצדדים, תעמוד בבחינה שיפוטית וכך אי התחייבות למזונות למשל, לא תמנע תביעת מזונות עתידית.
חשוב להבין את משמעויות ההסכם על כל סעיפיו לעומק ולבנות מנגנוני אל כשל למקרה בו צד לא יכול או לא רוצה לעמוד בהתחייבותו.
בהסכמי הורות חשוב לצפות את הלא צפוי, כך למשל אבל לא רק:
- מה קורה אם מתגלה בתקופת ההיריון כי מדובר בילד עם צרכים מיוחדים?
- מה עושים אם במקום ילד אחד, ישנם תאומים?
- איך מתנהגים אם בתהליך הכניסה להריון, האישה מכירה מישהו והם מקיימים יחסי אישות העלולים להטיל ספק בזהות האב?
- האישה הנושאת את התינוק התחרטה ורוצה לעשות הפלה, מה עושים?
- יש לשים לב שלעיתים קשר שמתחיל בהבאת ילד לעולם, הופך לזוגיות ויש לתת על כך את הדעת בהסכם, ככל והסיכוי לכך קיים.
היכולת לראות קדימה ולצפות את הבעיות העולות מקשר הורי טמונה בהגיון בריא אך פעמים רבות בניסיון עורך הדין שעורך את ההסכם. ישנה חשיבות מכרעת לערוך את ההסכם לאחר בחינת כל הסוגיות והעלאת כל השאלות ע"י בעל מקצוע שיודע ומכיר לעומק את כל הסוגיות הנובעות מהסכם שכזה ואת הפתרונות להם.
הסכמי הורות לזוגות חד מיניים
כל האמור לעניין הסכמי הורות נוגע ומחייב גם בבנייתו של הסכם לזוגות חד מיניים.
בין אם מדובר בזוג חד מיני שרוצה להכניס ילד לתוך הזוגיות ובין אם מדובר בגבר חד מיני שמעוניין להביא ילד עם אישה חד מינית וכל אחד מהם מקיים מערכות זוגיות עצמאיות, יש דגשים מיוחדים וספציפיים למערכות אלה שיש לתת עליהם את הדעת.
בבואכם לערוך הסכם בנסיבות אלה, הרי שיש לוודא כי עורך ההסכם מתמצה בסוגיות והבעיות הייחודיות שעולות ממצבים אלה, כגון:
התייחסות למצב של ריבוי הורים: 2 בנות זוג שמביאות לעולם ילד עם 2 בני זוג. כולם בתהליך מתחילתו, כולם עתידים להיות הורים של הקטין שיבוא עליהם לטובה. מצב זה יכול ליצור סיטואציה בה אם אחד הזוגות או שניהם נפרדים, חלוקת זמני השהות היא בין 4 בתים.
יש לבנות את מנגנוני ההסכם כך שיחזו סיטואציות אלה ויעלו פתרונות מיטביים לקטין שלא יפגעו בתחושת היציבות שלו.