מזונות שיקומיים נפסקים בעת פערי הכנסה גדולים במיוחד בין שני בני הזוג, והחלו להופיע בפסיקות שונות בשנתיים האחרונות.
מטרתם היא לאפשר לבן/בת הזוג תקופת הסתגלות עקב הירידה הצפויה ברמת החיים או עקב הצורך החדש למצוא עבודה חדשה ולהגדיל את הכנסות.
תביעות אלה אינן מגדריות וניתן לחייב במזונות שיקומיים גם גבר וגם אישה.
התיאוריה העומדת מאחורי המזונות השיקומיים גורסת כי אישה ויתרה על קריירה שלמה או על שעות עבודה רבות כדי להקל על בן זוגה לפתח את המקצוע ואת הקריירה שלו, לכן יש לה חלק נכבד בהצלחתו הכלכלית, ועקרונית הייתה ההכנסה שייכת לשני בני הזוג אף שניתנה לבעל בלבד.
כיום יש מקרים שבהם האישה היא המפרנסת העיקרית בבית, כלומר בעלת ההכנסה הגבוהה יותר, בעוד שהאיש הוא אשר נוטל עליו את תחזוקת הבית כדי לאפשר לאשתו להשקיע יותר במקצועה ובקריירה שלה, דאז יכול הוא לתבוע מזונות שיקומיים.
מזונות שיקומיים הם תחליף נוסף לתביעות פוטנציאל השתכרות, תביעות פערי השכר ותביעות מוניטין, ונועדו ליצור איזון לטובת מי שהקריב הכנסה וקריירה אפשריים לטובת הבית ובן הזוג.
עם זאת, מזונות אלה ניתנים למשך תקופה מוגבלת. לפי שעה הם נפסקים לשנתיים לכל היותר ולעתים יורדים בהדרגה (לדוגמה, 10,000 שקלים לחודש בחצי השנה הראשונה, 9,000 שקלים בחצי השנה השנייה וכך הלאה).
באחד התיקים בהם טיפלתי ייצגתי אישה שוויתרה לגמרי על עבודתה כי בעלה היה איש ציבור מוכר ועשיר. בית הדין פסק לאותה אישה 10,000 שקלים בחודש למשך שנתיים, נוסף לזכויות רכושיות שהיא זכאית להן.
מזונות שיקומיים יעילים במצבים שבהם הייתה קיימת "הכנסה שחורה" אשר מסיבות שונות לא נרשמה בחשבוניות ולא הופקדה בחשבונות בנק, אך קיומה ניכר ברמת החיים של המשפחה.
לדוגמה, רשמית בני הזוג משתכרים יחד 20,000 שקלים בחודש, אך בפועל גרים בווילה מפוארת ונוסעים בשני ג'יפים יוקרתיים. במקרה זה בית המשפט עשוי להשתכנע שההכנסה הממשית הייתה גבוהה יותר מההכנסה הרשמית, אף שאינו יודע מהו המקור לאותה הכנסה נוספת ואין זה מתפקידו לברר זאת.
תביעת מזונות שיקומיים אינה מתאימה לכל מקרה, אך, לשמחתי, במקרים רבים הם עשויים להקל רבות על אישה שעוברת תקופת מעבר לא קלה ולפצות על העובדה שמזונות הקטינים הם בדרך כלל נמוכים יחסית ותלויים פחות ברמת החיים.