תביעת משמורת הינה תביעה לשהות פיזית של קטין בבית אחד מהוריו.
אין לה כל קשר לזכויות או לחובות ההוריות של הורה כלפי ילדיו. גם הורה שאינו מוכר על ידי הפסיקה כהורה משמורן – לא נפגעת זכותו להורות.
צריך להפריד בין היותו של הורה אפוטרופוס של קטין, משמע – האחראי לשלומו, חינוכו, בטחונו וצרכיו – וזוהי חובה המוטלת על פי חוק על שני ההורים בלי קשר להגדרתם כמשמורנים, לבין המושג "משמורת", המתייחס לשהות הפיזית של קטין בבית אחד מהוריו.
הגדרת המשמורת אצל אחד ההורים מהווה שיקול בבואו של בית המשפט להכריע בסוגיית המזונות – ראו על כך הסבר מפורט בפרק המזונות.
זמני שהות (המכונים גם "הסדרי ראייה") מגדירים את היקף הקשר וזמני השהייה של הקטין עם הוריו. גיבוש זמני שהות נתון למרחב תמרון רב הן בהליכים משפטיים והן בהסכמות בין ההורים.
ככל שמדובר בילדים מגיל שש ומטה לפי שעה (יש דרישות ברשות המחוקקת לבטלה) חלה "חזקת הגיל הרך", שלפיה ילדים בגילאים אלה יימסרו תמיד למשמורת אמם, חוץ מאשר במקרים חריגים, בעוד שלאב יישמרו זמני שהות עם הילד.
ראוי לציין כי בשנים האחרונות שופטים נוטים "לאתגר" את לשון החוק ומרחיבים את המושג "מקרים חריגים", ואכן קיימים מקרים רבים יותר שבהם קטין בן שש ומטה נמסר למשמורת משותפת ואף למשמורת האב.
בכל תיק משמורת מוגש תסקיר של עובדת סוציאלית, הבוחן ונותן המלצות לגבי חלוקת זמני השהות וזמני המשמורת בין ההורים. פעמים רבות תסקיר זה מהווה בסיס להכרעה בסוגיות אחרות בתיק ועל כן יש לו משמעויות רבות ואקוטיות.
חשוב מאוד לקבל הדרכה מתאימה כאשר מתנהלים מול עובדים סוציאלים על מנת שלא ליצור מצב בו המלצות התסקיר יחבלו בכל ההליכים בתיק.
כמו בכל תביעה הקשורה לילדים קטינים, תיקי משמורת וזמני שהות ניתן לפתוח בכל זמן נתון, לפי הצורך והנסיבות המשתנות.
לצערי הרב פעמים רבות אני עדה לכך שמאבקי משמורת אינם אלא קלף מיקוח של אחד מבני הזוג, על מנת לסחוט או לכפות הסכמות בסוגיות אחרות בתיק הגירושין. עורך דין מנוסה בסוגיות אלה ידע פעמים רבות לנווט את ההליכים כך שנסיונות הסחיטה – לא רק שלא יצליחו, אלא פעמים רבות אף ישמשו כנגד הצד שמנסה לכפות את רצונותיו בדרכים לא כשרות.
כך לדוגמא, בתיק גירושין שהיה בטיפולי, הוגש תסקיר של עובד סוציאלי הממליץ על משמורת משותפת. על פי התסקיר האב טען להזנחה ולאלימות מצדה של האם כלפי הילדים, ואף הטיל ספק בעצם היותה אם ילדיו. טענותיו אלו נדחו על הסף על ידי הגורמים המקצועיים והחינוכיים שנפגשו עם הילדים מדי יום. למרות טענות קשות של האב כנגד האם עד כדי ביטול הורותה לחלוטין, כאמור, המליץ העובד הסוציאלי בתסקיר על משמורת משותפת.
לנוכח הספק שהתגלע לגבי חוות הדעת ביקשתי לבצע חקירה של העובד הסוציאלי בבית המשפט.
בדרך כלל נוטים שופטים לתת אמון בבעלי מקצוע בכלל ובעובדים סוציאליים בפרט, ולכן אינם ממהרים לאשר את הבאתם לבית המשפט ואת חקירתם על דוכן העדים. ואמנם, גם כאן אמר תחילה השופט ש"אין מה לחקור" אך לבסוף נעתר לבקשתי, ובסופו של דבר הצלחנו להפוך את המלצות העובד הסוציאלי על פניהן.
לאחר החקירה הוא חזר בו מהמלצת המשמורת המשותפת ונתן המלצה חדשה, שלפיה יש להעניק את המשמורת לאם בלבד, וכך היה. השופט, שהרחיק לכת ואף העניק לאב הסדרי ראייה מצומצמים ביותר, כדי לא לאפשר הסתה של הקטין וניכור הורי, סיכם את החקירה כ"ממצה ומאירת עיניים", ואני סיכמתי אותה כ"הצלה של קטין".
חשוב לי לציין, כי ככלל, משרדי דוגל בגישה בה קטין צריך וחייב להיות עם שני הוריו כמה שיותר. אך במקרים בהם הורה מחבל בזכות של הורה אחר להיות הורה – הרי שאלה מקרים אותם יש לבחון באחריות יתרה ולהתאים את ההתנהלות וההמלצות בהתאמה.