הסכמי ממון הינם הסכמים הנוגעים לחלוקה רכושית של בעלי דין המנהלים קשר זוגי עפ"י הגדרותיו בחוק ובפסיקה, ומוגשים לאישור ומתן תוקף של פסק דין – לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הדתי המוסמך, זאת עפ"י סעיף 2 לחוק יחסי ממון.
ככל שהסכם ממון נערך לפני נישואין ותוך כוונה להינשא – יכול נוטריון לאשר את הסכם הממון.
בכל קונסטלציה אחרת, ערכאה שיפוטית צריכה לאשר את הסכם הממון, בייחוד אם אין כוונה להינשא בעתיד.
אישור הסכם ממון יכול להיערך ע"י נוטריון או ערכאה שיפוטית אם נערך ההסכם לפני נישואי הצדדים ולאחר נישואיהם ע"י בית ערכאה שיפוטית.
חשוב מאד להדגיש, מאשר ההסכם איננו חותמת גומי ומוטלת עליו החובה לבחון את ההסכם, את נסיבות עריכתו ואת התאמתו לחוק ולפסיקה הנהוגה.
ככל שלא שוכנע מאשר ההסכם כי אלה קיימים בנוסח ההסכם, הוא רשאי שלא לאשרו.
הסכם ממון יכול להיערך, בכל שלב של הקשר מהיווצרותו ועד פירוקו.
יש לזכור כי הצדדים אינם חיים בתוך "בועת" ההסכם, ועל כן הסכם טוב זהו הסכם שייתן מענה לסיטואציות כגון, אך לא רק: התפתחויות כלכליות, שינוי אורח חיים, ירושות, מתנות והבאת ילדים משותפים.
בניגוד לדעה הרווחת, הסכמי ממון נועדו לכל סוגי הזוגיות ולא רק לבני זוג ששוקלים מעבר למגורים משותפים או נישואין.
אנו למדים מהפסיקה שאת עקרונות חוק יחסי הממון, על פיו אנו עורכים הסכם ממון, בתי המשפט מחילים באופן חלקי או מלא גם על "ידועים בציבור", משמע בני זוג שלא נישאו כדת משה וישראל.
מאז בג"צ מס' 693/91 ד"ר מיכל אפרת נ' רשם האוכלוסין, התפתחה הפסיקה ובשנים האחרונות השתנתה, כך שכל קשר כלכלי בין בני זוג, אף אם אין משק בית משותף אחד, יכול להיחשב לקשר בין "ידועים בציבור" הנושא בחובו את הזכויות והחובות הרכושיות החלות על "בני זוג".
בכך בעצם הרחיב עד מאד את בסיס השיתוף הכלכלי של בני זוג, לעיתים בניגוד לרצונם המוצהר או כוונתם בזמן החיים המשותפים.
על מנת שלא להגיע למצב שבו בן/בת הזוג יגישו בעתיד תביעות המבקשות לנגוס ברכושכם מתוך כעס, נקמה, פגיעה – יש להבטיח ולעגן את ההסכמות הכלכליות הזוגיות ביניכם בהסכם.
ועוד נקודה למחשבה – הסכמי ממון חשובים במיוחד כאשר למי מבני הזוג או לשניהם יש עסקים. שכן, כל עוד אין "הפרדה רכושית", החובות והזכויות של העסק עלולים להתערבב בחיים הזוגיים שלכם ולפתוח פתח לצדדי ג' להגיש תביעות נגד בני זוגכם.
כסף ורומנטיקה לא הולכים ביחד, או כך לפחות נהוג לחשוב…
בניגוד לגירושין וירושות, שעוסקים בסיום של פרק, במוות מסוג זה או אחר..
הסכמי ממון הם סימן להתחלה חדשה, להבטחה חדשה, לזוגיות חדשה.
ועדיין, לבני זוג, קשה לפעול בתוך זה ולבקש אחד מהשני את הביטחון הקטן הזה, שיכול לחסוך ולהבטיח שנים ארוכות של שקט נפשי בזמן הזוגיות ו.. חס וחלילה, אחריה.
אם תשאלו אותי, הסכם ממון יכול להיות מאד רומנטי – הוא הבטחה לעתיד זוגי שאינו תלוי בדבר, סוג של "אהבה ללא תנאי", אם תרצו.
יש נסיבות שונות לעריכתו. חלק נכוו בעבר, חלק צברו רכוש מאד מהר, חלק צפויים לירושה מאד גדולה. לא משנה מה הסיבה, אני טוענת שיש לראות בו הבטחה לעתיד שאינו תלוי בתלותיות ופחד אלא רק ברצון הכן ואמיתי להיות ביחד.