החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה), תשע"ה – 2014, נכנס לתוקף ביולי 2016, ושינה את חוקי המשחק.
החוק שינה את פתיחת ההליכים בדיני משפחה, כך שבמקום להגיש תביעות לבית משפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני, אשר מלבות את האש ומעמיקות את הסכסוך – ההליכים נפתחים בבקשה ליישוב סכסוך.
בקשה ליישוב סכסוך זוהי בקשה כללית, שעוסקת בסכסוך המשפטי כמכלול. היא אינה מאפשרת פיצול תביעות או בחירה סלקטיבית של העניינים הנדונים בפני יחידת הסיוע. משמע, פיצול התביעות (רכוש, משמורת, מזונות קטינים, גיטין וכו') אינו מקבל ביטוי מול יחידת הסיוע, כך שמטרתה היא לדון בכל כבמקשה אחת.
הבקשה ליישוב סכסוך מוגשת ליחידות הסיוע, הנמצאות ליד הערכאות השיפוטיות.
יחידות הסיוע הן יחידות המנוהלות על ידי עובדות סוציאליות מטעם משרד הרווחה, ותפקידן לתת מענה ראשוני לבני הזוג, הן במיפוי הסוגיות בגינן נוצר הסכסוך, ולעתים אף במתן "עזרה ראשונה" להסכמות זמניות וחלקיות עד להתערבות משפטית של בתי המשפט ועורכי הדין.
יש להדגיש כי ליחידות הסיוע אין סמכות שיפוטית, וכל התהליכים בהן כפופים לשיתוף פעולה והסכמה של שני בני הזוג.
לאחר הגשת הבקשה ליישוב סכסוך נכנסים הצדדים לתקופה הנקראת תקופת עיכוב הליכים, בה אמורים הצדדים לנהל הליך ראשוני ביחידת הסיוע, ורק לאחריה, במידת הצורך, יוכלו להגיש את תביעותיהם, בכפוף למרוץ הסמכויות.
למרות שמדובר בטופס שעל פניו נראה מאוד פשוט למילוי ולהגשה, להגשת הטופס ולהליכים שהוא גורר אחריו ישנן משמעויות רבות, שיש להן השפעה אקוטית על המשך ניהול הליכים בתיק ואף על היכולת להגיע להסכמות.
ועל כן לא מומלץ להגיש את הבקשה ליישוב סכסוך ללא ייעוץ וליווי משפטי.
למידע נוסף על שירותי הליווי וההדרכה ביחידות הסיוע לחץ כאן